Korisni tekstovi » Blog

Uvek kada dođe Nova godina poželimo nešto novo za sebe u narednoj godini. Mnogima je to trenutak kada prestaju da puše, kada počinju sa drugačijim načinom života ili odluče da postignu željeni rezultat. Često se dešava da to što zaista želimo, nikako da ostvarimo. Da bi došli do rezultata nabrojaću pojedinosti koje su bitne za ostvarenje ciljeva.

Često smo svedoci da čujemo kako neko kaže ovaku ili sličnu rečenicu: „Sa njim se nikako ne razumam.“ ili ste možda češće čuli rečenicu.“Sa njima se tako dobro razumem, jednostavno mi je da komuniciram.“
Da li ste možda razmišljali u čemu je stvar? NLP daje odgovor na ovo pitanje.
Kada posmatramo čoveka i na koje načine komunicira sa drugim ljudima možemo da zaključimo da informacije koje dobijamo iz spoljnog sveta primamo preko 3 reprezentativna sistema.
Ta tri sistema su:

Vizuelni – gledanje
Auditivni – slušanje
Kinestetički – osećaj

Modelovanje znači pravljenje modela. Pravljenje modela znači da radite neke stvari koje radi druga osoba da bi dobili isti rezultat. Ovo je trenutak kad ja vama kažem da vi nekog modelujete, a vi meni kažete da  je to bezveze jer nećete nikoga da kopirate. E onda ja vama kažem, i ne morate. Modelujte samog sebe! Da bi se bolje razumelo, koristiću primer iz prakse. Upoznajte mog klijenta D. D je rukovodilac sektora u proizvodnji. Često se zahteva od njega da sprovede neki projekat za koji je potrebno stpljenje i planiranje. uvek mu to nekako izmiče a ima veliku želju da uspe u tom segmentu. U modelovanju je rešenje.

Malo se zagledaj u sebe i probaj iskreno da odgovoriš na sledeća pitanja (oprez, nije jednostavno) ”Koje ljude viđam? Porodica, prijatelji, partner, posao, druženje, komšije, rodbina? Sa kojim ljudima se čujem telefonom? Sa kojim ljudima kontaktiram preko društvenih mreža, mailova, skype-a…? Kako se iskreno osećam kad komuniciram sa njima? Kako sam zadovoljan komunikacijom sa ljudima oko sebe?”

 
Svaki čovek ima um i potrebno je da razume kako njegov um radi. Prvo šta bi trebalo da zna je to da postoji svesni um i to je ono čega je on svestan. U svesnom umu su njegove misli, planova i kratkoročne memorije. Taj deo uma je tu da analizira pojave i da ih upoređuje. On njime zamišlja stvari i daje smernice. Uz njega postoji i nesvesni um u kome se čuvaju sva sećanja, sva osećanja, obrazci ponašanja i donošenja odluka, obrazi komunikacije, kreativnost, pokretačka snaga…
 
 
NLP je skraćenica za NeuroLingvističko programiranje. U početku ovaj naziv može da iznenadi sagovornika na pomen Neuro. Kada uz to još stoji i programiranje, mnogim ljudima to unosi nemir. Jedan od komentara je bio: “Ja ne želim da mene neko programira!”. I to je sasvim ispravan stav. Ne dozvolite da neko može vas da programira. Suština NLP-a je da naučite kako da programirate sebe.
 

Mravi, bubašvabe, muve, komarci, miševi, krpelji, ose, smrdibube…. i sva ostala stvorenja koja doživljavamo kao opasnost, su oko nas. Skaču, lete, gamižu, šunjaju se i prete iz prikrajka da nam napakoste. Iz godine u godinu njih je sve više i sve su otporniji na našu uzaludnu borbu.


I jeste nekako socijalno prihvatljivo da su nam ove životinje odvratne i da ne želimo kontakt sa njima. Nekako nam je u redu da se žene plaše miševa a da muškarcima dosađuju muve i komarci.

Edukacija online

Za sve one koji nisu u Nišu i nemaju mogućnost da prisustvuju teninzima i radionicama, a žele da rade na sebi, postavljaću razne tekstove i treninge. Kako je živa komunikaija bitna, ostavljam mogućnost preko komentara da postavljate pitanja ili preko Vibera na broj 064/847-3782

Koliko često smo bili u situaciji da želimo da kažemo da je nešto dobro ali i da postoje stvari koje nisu bile najbolje.

Onda to izgleda ovako:

Odelo ti je super, ali mi se ne sviđaju džepovi.
Frizura ti je odlična, ali mi se ne sviđaju šiške.
Večera je predivna, ali je meso malo zagorelo.

Ti si ovde zato što sam uspeo nešto da prodam.
Hmmmm… Možeš da odlučiš osećaš prevareno ili da odlučiš da si na pravom mestu. Šta se desilo pa si odlučio da dođeš na ovaj blog? Jedno je sigurno tačno, a to je da imaš potrebu koju želiš da zadovoljiš. Kako ne možemo da razgovaramo, ja mogu samo da pretpostavim šta koja je potreba.

Optimizovano za mobilne telefone

Zbog modernog načina života i za sve ljude koji su u pokretu sajt je optimizovan za preglede preko mobilnog telefona. Potražite me preko Vibera na broj telefona 064/847-3782 za pitanja i savete.

Da li postoji neko ko može da kaže za sebe da je rođeni prodavac? Često sam čuo kako za nekog kažu da je rođeni prodavac, da mu je prodaja u krvi, da ima predispozicije za to….

Nisam skon da verujem u to. Prodaja ima svoje principe i svoje zakone. Svi mogu da ih nauče i da budu dobri prodavci.