Komarci, mravi, bube…

Mravi, bubašvabe, muve, komarci, miševi, krpelji, ose, smrdibube…. i sva ostala stvorenja koja doživljavamo kao opasnost, su oko nas. Skaču, lete, gamižu, šunjaju se i prete iz prikrajka da nam napakoste. Iz godine u godinu njih je sve više i sve su otporniji na našu uzaludnu borbu.

I jeste nekako socijalno prihvatljivo da su nam ove životinje odvratne i da ne želimo kontakt sa njima. Nekako nam je u redu da se žene plaše miševa a da muškarcima dosađuju muve i komarci.

Bubašvabe se uvlače u kuću, kreću se u tami i ne vidimo ih. Donose bolesti, prljavštinu i teško ih je pobediti. Ljigave su, ne želimo da ih pipnemo.

Miševi su brzi i nečujni. Za čas naprave pakost i izgrickaju naše lepe stvari. Mrdaju repom, cijuču i plaše nas svojom malom njuškicom.

Muve su dosadne, glupe, nedokazane i neuviđajne. Jurimo ih tokom celog dana i nikako da ih isteramo. Uspemo da pobedimo na koji minut i pobeda kratko traje. Vrlo brzo se ponovo sakupi čitav roj.

Komarci su najgori. Čekaju noć da se prišunjaju i zabodu prljavu, odvratnu rilicu. Sisaju krv i gospodare tamom. Čim upalimo svetlo, njih nema. Dok smo budni, pazimo i ne mogu nam ništa. Čim zaspimo, oni se vrate i zagospodare našim životima.

Mnogi ljudi ove sitne životinje proganjaju jer na njih projektuju svoje druge strahove. Naravno, da sve ove životinje su smetanj čoveku, mada ne smetaju ni približno toliko koliko mi tome pridajemo pažnju. Nekako kao da želimo da ih mrzimo.

Odaberite životinju koja vas najviše nervira i puno vam smeta. Opišite njene osobine i porazmislite kako te osobine imaju veze sa vama i vašim strahovima.

Čim primetite kod sebe da vas nešto nervira i pri tom vas ne ugrožava, proverite kakve to veze ima sa vama i kako vas ta stvar nervira.

Koliko je povezano to što vam se pojavila bubašvaba u kupatilu koja vam je odvratna sa odvratnom situacijom u kojoj se nalazite. Koliko je povezana ta aktivnost bubašvabe koja se kreće i šunja noću, dok vi spavate i priprema neprijatno izneđanje kao prva stvar ujutru, sa osećajem da niste sigurni šta vam donosi novi dan na poslu? Ima li veze sa vašim kolegom koji je ljigav, ćuti i samo sprema kako da vas sačeka i napravi vam odvratnu scenu?

Geštalt lifecoaching metodom se osvešćuju strahovi, a sama svesnost je lekovita.