Od novogodišnje želje do ostvarenja cilja

Uvek kada dođe Nova godina poželimo nešto novo za sebe u narednoj godini. Mnogima je to trenutak kada prestaju da puše, kada počinju sa drugačijim načinom života ili odluče da postignu željeni rezultat. Često se dešava da to što zaista želimo, nikako da ostvarimo. Da bi došli do rezultata nabrojaću pojedinosti koje su bitne za ostvarenje ciljeva.

  1. Razlika između želje i cilja. Želju samo želimo i očekujemo da nam se ostvari. Ona je u našim mislima i nije jasno definisana. Cilj je napisana želja. Kada jednom napišemo cilj, mi postavimo zastavicu našem nesvesnom umu gde treba da nas odvede.

3. Cilj treba da bude napisan pozitivno. Da bi pravilno postavili ciljeve potrebno je da ciljevi budu napisani u pozitivnoj konotaciji. U slučaju da želimo da zadržimo posao u firmi za koju radimo, korisno je da napišemo cilj na način „da zadržimo posao“, a ne „da ne dobijemo otkaz“. Takođe, ako želimo da se ne svađamo sa ukućanima, onda je korisno da postavimo cilj „da imam skladan odnos sa ukućanima“.

 

3. Cilj se piše u sadašnjem vremenu i sadrži rok ostvarenja. Kada pišemo cilj, koristimo sadašnje vreme i opisujemo trenutak ostvarenja cilja. Takođe je potrebno ida preciziramo kada je rok za ostvarenje cilja. „Sada je 30.maj, ja sam sada na svom radnom mestu, vidim ljude oko sebe, čujem glasove i osećam se lako i poletno.“ Ili „Sada je 15 mart, ja sada imam skladan odnos sa ukućanima, vidim kako su ljudi oko mene srećni, čujem kako mi govore lepe reči i osećam se prihvaćeno.“

Evo kako izgleda ispravno napisan cilj.

„Danas je 15.maj i ja preuzimam svoj novi telefon. Vidim kako mi prodavac daje telefon, čujem kako mi govori da uživam u korišćenju telefona i osećam kvalitetno izrađene ivice telefona. Umesto kupovine sokova, brze hrane i slatkiša, svake nedelje sam odvajao po 20 evra. To doricanje od loše hrane je cena koju sam platio. Nov telefon je vredniji od nezdrave hrane.“

4. Cena VS Ostvarenje cilja. Kao i sve u životu, tako i ostvarenje cilja zahteva plaćanje neke cene. Šta je sve potrebno da uradite, koju cenu da platite, da bi došli do ostvarenja cilja? „Spreman sam da promenim način ponašanja, manje ću da kritikujem a više da slušam svoje ukućane“ ili „Spreman sam da 3 sata, koje provodim na društvenim mrežama, svakog dana uložim u razgovore sa ukućanima“. Da li ste spremni da to platite? U slučaju da jeste, to znači da vam je ostvarenje cilja važnije od cene i možete da nastavite dalje. U slučaju da niste spremni da platite cenu, to znači da je cena previsoka i da ne želite da je platite. Onda se vratite na želje i postavite drugačije ciljeve. Nekada je potrebno da ciljeve postavimo manje ambiciozno da bismo ih ostvarili. Kada takav, manji cilj, ostvarimo, možemo da dobijemo motivaciju za dalje angažovanje na ostvarenju većeg cilja.

5. Strategija dovodi do ostvarenja. Za sve u životu nam je potrebna strategija i veština. Strategije su načini kako možemo da ostvarimo svoj cilj. Npr: “Svakog dana ću da pokrećem po jednu temu o kojoj ćemo da pričamo sa ukućanima“ ili „Završavaću svoje obaveze i preuzeti odgovornost za jedan veći projekat firme.“ Potrebno je da znamo da do ostvarenja cilja mogu da nas dovedu različite strategije. Kada jedna strategija ne funkcioniše, onda promenimo strategiju i koristimo neku drugu. Strategije možemo da promenimo, ali cilj ostaje isti.

Sada ste spremni da napišete svoji prvi cilj.

Srećna vam Nova godina i Božićni praznici