Modelovanje uspeha

Modelovanje znači pravljenje modela. Pravljenje modela znači da radite neke stvari koje radi druga osoba da bi dobili isti rezultat.

 

Ovo je trenutak kad ja vama kažem da vi nekog modelujete, a vi meni kažete da  je to bezveze jer nećete nikoga da kopirate. E onda ja vama kažem, i ne morate. Modelujte samog sebe!

Da bi se bolje razumelo, koristiću primer iz prakse.

Upoznajte mog klijenta D.

D je rukovodilac sektora u proizvodnji. Često se zahteva od njega da sprovede neki projekat za koji je potrebno stpljenje i planiranje. uvek mu to nekako izmiče a ima veliku želju da uspe u tom segmentu.

 U modelovanju je rešenje.

Pričali smo o stvarima koje D voli da radi i tražio sam da mi ih opiše. Pričao je radionici, popravljanju, pravljenju nekih sitnica, pomaganju komšijama, o dedi koji ga je učio kako se radi, o posvećenosti poslu.

Vrlo lako je klijent ušao u stanje puno resursa. Na telu se primećivalo samopouzdanje i vera u sebe. reči su bile jasne i misli precizne. Ima sam osećaj kao da je u svojoj radionici i veštim rukama obrađuje robusni deo nekog tajanstvenog aparata.

Pitao sam ga. “Šta sve majstor treba da ima da bi uspešno popravio nešto?”  Samouvereno je rekao:”Majstor proveri sve sitnice koje su vezane za tu popravku, lepo izmeri, očisti i pripremi sve šta mu je potrebno za rad. Na par minuta zamisli kako treba izgleda popravljen deo i precizira šta sve treba da se uradio da bi popravka bila uspešna. Proveri još jednom: alat, muzika, konačno rešenje u mislima i nagrada za završen posao, a to je pivo iz frižidera”

 

Ovo je trenutak kad ja vama kažem da vi nekog modelujete, a vi meni kažete da  je to bezveze jer nećete nikoga da kopirate. E onda ja vama kažem, i ne morate. Modelujte samog sebe!

Rekoh mu.” Odlično! Hajde sad da vidimo šta nas je majtor naučio, kako se radi.


1. Proveri sve sitnice koje su vezane za projekat
2.Lepo izmeri i proveri da li nešto ne štima
3. “Očisti” situaciju sa ljudima oko sebe i otpora ka sprovođenju projekta
4. Pripremi sve šta je potrebno za rad
5. Osmisli kako treba da izgleda kad se sve završi
6. Napravi korake po kojima ćeš da radiš
7. Pripremi nagradu za sebe
8. Pusti muziku i uhvati se posla”

Sve resurse koji su nam potrebni nosimo u sebi. U svakom od nas leži odgovor sa sve naše zahteve, potrebno je samo naučiti kako da ih pronađemo.

Od tad je D je odlično sprovodio projekate.