Rođeni prodavac

Rođeni prodavac
Da li to postoji?

Da li znate nekog za koga verujete da je “Rođeni prodavac”? Ranije sam često slušao o tome kako je neko “Rođeni prodavac”, da mu je prodaja u krvi, da ima predispozicije za to…

Odbijam da verujem da je to istina. Više mi se sviđa da verujem da čovek može da bude ono šta želi. Za prodaju sigurno znam. Prodaja ima svoje principe i svoje zakone. Svi mogu da ih nauče i da budu dobri prodavci kroz trening prodaje ili business radionice.

Po mom mišljenju možemo da odvojimo 3 segmenta koji opisuju dobrog prodavca (ovo može da se primeni na sve zaposlene).

ZNANJE

  • To je sve ono šta smo naučili tokom škole, sve šta smo pročitali o nečemu i šta nas je firma naučila. Procedure, rabatna politika, karakteristike proizvoda, ciljna grupa, konkurencija, kupci, opis posla, radno vreme, ciljevi, inicijative i sl… Možemo da se složimo da je ovo osnovni nivo koji svako može da savlada.

VEŠTINE

  • Način na koji postižeš tražene rezultate. Strategije koje koristiš… Postoji puno veština i strategija koje se lagano savladavaju i mogu da se vežbaju i usavršavaju. Dosta tekstova očekujte na ovu temu.

UVERENJA

  • Šta je to šta ti misliš o prodaji? Šta misliš o sebi kao prodacu? Iz kojih razloga si odlučio da se baviš prodajom? Uverenja, podržavajuća i ograničavajuća, smo sami izabrali da u njih verujemo. Svi naši autoriteti tokom života su uticali na naša uverenja i naše vrednosti. Najbolji način za građanje podržavajućih uverenja je modelovanje ljudi sa uverenjima koja želimo da budu naša. Pronađite prodavca koji se dobro oseća u toj ulozi i modelujte njegova uverenja o prodaji. Slobodno ga pitajte šta on misli o sebi, o prodaji, o poslu prodavca. Odaberite neka uverenja koja vam se dopadnu i dozvolite da se magija desi.