Karakteristike podsvesnog uma

Svaki čovek ima um i potrebno je da razume kako njegov um radi. Prvo šta bi trebalo da zna je to da postoji svesni um i to je ono čega je on svestan. U svesnom umu su njegove misli, planovi i kratkoročna memorija. Taj deo uma je tu da analizira pojave i da ih upoređuje. On njime zamišlja stvari i daje smernice. Uz njega postoji i nesvesni um u kome se čuvaju sva sećanja, sva osećanja, obrazci ponašanja i donošenja odluka, obrazci komunikacije, kreativnost, pokretačka snaga…

Zašto je to nama bitno?

Ako je nekom potrebna snaga da ostvari neki svoj cilj, najbolje je da mobiliše sve resurse koje ima. Resursi u svesnom umu su tanki i nedovoljni. Svesni um sagleda situaciju i donese svesnu odluku koja ga vodi ka cilju. E onda, na scenu stupa nesvesni um koji nije uključen u proces formiranja cilja i plana za njegovo ostvarenje. Posvesni obrasci se protive toj ideji i sabotiraju nas same u nameri da stignemo tako gde smo planirali.

To je sasvim logično. Zamislite da ste u društvu ljudi koji žele da igra košarku, a vi insistirate na tome za igrate fudbal. Šta je potrebno da uradite? Kako je moć izbora jedna od stvari na koje insistira NLP, uvek ću ponuditi 3 opcije.

Možete da utičete na igrače sa prihvate vaš predlog i krenete u fudbalsku utakmicu, možete da igrate fudbalsku utakmicu sami, ili možete da odustanete od ideje. I to se najčešće desi… odustanete od ideje. Neko je toliko uporan u svojim namerama, pa pokušava sam da igra fudbal, crpi ogromnu energiju i nezadovoljan je kako to sve izgleda.

Znači, za dobru utakmicu potreban je dogovor svih igrača. Samo još jedno pojašnjenje, ne možete da zamenite igrače… oni su deo vas.

Da bi uspešno uticali na svoju podsvest potrebno je da je upoznamo. Za početak bih predložio da otvorite svoja čula na unutra u osluškujete glasove koji se javljaju, šta vam kažu, kakvim glasom. Obratite, zatim, pažnju na to kako se osećate i na koji način odlučujete šta je za vas dobro.

Set NLP radionica “Život kakav želiš” se bavi i ovom temom, ali i mnogim drugim temama. posle završenog seta radionica, polaznik stiče znanja iz raznih oblasti NLP-a i Geštalta spreman je da ih koristi.