Korisni tekstovi » Kaizen

"...Kaizen je reč japanskog porekla i sastavljena je iz dve reči Kai i zen, što u bukvalnom prevodu znači Promena i dobro...."

Kaizen nastanak

Kaizen je nastao u Japanu nakon završetka Drugog svetskog rata sa idejom da se pokrene uništena japanska privreda. Prvo se pojavila u Tojoti i uz pomoć stručnjaka iz SAD-a postavljeni su standardi u proizvodnji koji štede resurse i povećavanju samokontrolu, organizovanost i komunikaciju. Daljim razvojem Japanci su pomerali granice i sve više pravili razliku u odnosu na mentore iz SAD-a.

Termin Kaizen

Termin Kaizen se koristi u tri konteksta.

  1. Životna filozofija po kojoj ništa u životu nije savršeno i uvek postoji mogućnost za unapređenje
  2.  Menadžerski pristup vođenja firme kroz neprestano unapređenje procesa
  3.  Alati i tehnike

Principi Kaizena

Održavati stvari istim negativno utiče na kompaniju. Kako se sve menja, potrebno je i svaki proces u kompaniji menjati i prilagođavati situaciji bez obzira na trenutne rezultate.

Ne ignorisati nefuncionalnost već unapređivati svakodnevno, u svim procesima i svi zaposleni.

Mesta za unapređenje su beskonačna, malo koštaju i donose veliku dobit

Liderstvo u Kaizenu

Kaizen strategije

Svedoci smo da je oko nas previše stvari koje nam kradu vreme i zbog kojih ne možemo da se fokusiramo na ostvarenje ciljeva. Kaizen je to prepoznao i osmislio strategiju koja se zove 5S. Proverena i vrlo efikasna strategija za uređenje radnog prostora koja dovodi do poboljšane produktivnosti. To je prvi korak za implementaciju Kaizena i Lean filozofije.

5 s

Po definiciji Gemba je deo firme u kojoj se vrši proizvodnja. Kako je Kaizen primenljiv na sve oblasti poslovanja, Gemba možemo da razumemo kao deo firme koji obavlja osnovnu delatnost. Gemba Walk je korisna strategija za sagledavanje mogućnosti za unapređenje baš na mestu gde je najbitnije, tj na mestu koje zovemo Gemba.

gemba walk

Po Kaizenu konstantno unapređenje se provodi na svim nivoima firme, od najnižeg u rangu do generalnog direktora. Tom strategijom dolazimo do jedinstva svih zaposlenih i zajedništva u ostvarenju ciljeva. Kaizen board je jedna od strategija za jasnu komunikaciju između zaposlenih na svim nivoima.

kaizen board